Saab News: Vad var det i Sverige och Saab blogg internt.

Saab-anläggningen Trollhättan
Saab-anläggningen Trollhättan

Var dagen bra för Saab? Förmodligen var dagen blandad, för i fem veckor rör sig tillverkaren i ett vakuum mellan rädsla och hopp. Jan Nygren har talat idag. Nygren var med ex-MAN chefen Håkan Samuelsson medlem i ett svenskt Auction Group, som ville köpa Saab från GM.

Nygren hoppas på ett lyckligt slut för Saab, säger han. Men han ser också att luften blir tunnare och ju längre krisen varar, desto mer tveksamt är Saabs framtid för honom. Han ser rollen som Victor Muller, som talade om en morgon rinnande näsa för fem veckor sedan, kritiskt. Han tror att Antonov är den enda "allvarliga" i denna konstellation och är förvånad över att Saab inte kände igen problemen tidigare. Nygren ser goda skäl att ifrågasätta beteendet, eftersom Saab-ledningen måste ha sett dessa problem långt före krisen. Det finns lite kritik mot regeringen, som han vill vara mer aktiv.

Tjänsteleverantören Semcon drar 60 av sina ingenjörer från Saab idag. Ingenjörerna arbetade hälften inom produktutveckling och den andra inom dokumentutveckling. Kjell Nilsson, Semco-vd, sa att det var ”en sorglig stämning” men Semco var inte ens ”Röda korset”. Eftersom inga betalningar gjordes för tjänsterna fattades beslutet att dra tillbaka de anställda.

Förutom Semcon har DHL-basen i Trollhättan och andra leverantörer nu avskedat anställda eller återkallat dem från fabriken.

Ibland kollar vi var våra besökare kommer ifrån på Saabs bloggserver. Vi har många lojala läsare från Österrike och Schweiz som aktivt har stött vår blogg denna vecka med donationer - ett stort tack till alla läsare som tryckte på donationsknappen. Men en sak märks särskilt. Vår blogg läses mer än intensivt på servern hos en enda tysk biltillverkare. Så vad som händer runt Saab observeras, intresserad av svenskarna?

Vad tog den här veckan med sig? Situationen har förvärrats igen, Antonov står fortfarande framför fabriksportarna med sina miljoner, EIB har inte sagt någonting fram till denna minut och Saab blöder ut. Vi, Saab-samhället, vet om Saabs värde, vi har registrerat hur stort intresset för varumärket är i Tyskland och oavsett hur dåligt det går ibland - Saab är unik och kommer att överleva.

Alla en trevlig helg!

Text: tom@saabblog.net