Saab News: Men ännu en dålig nyhet för helgen

Saab-anläggningen Trollhättan
Saab-anläggningen Trollhättan

Produktionen har stoppats i fem veckor och vissa leverantörer förlorar tålamod med tillverkaren i Trollhättan. Var det för bara en vecka sedan sju företag har ansökt om verkställighet, söker 14 underleverantörer nu verkställighet. Summan av fordringar har ökat från 2,5 till 7,9 miljoner kronor. Den största borgenären är ett IT-företag från Göteborg som heter HiQ med 3,3 miljoner kronor.

I linje med detta uppträdde ett uttalande från Saab-huvudköparen Kjell-Åke Eriksson i den lokala pressen. Saab är i väntetid och hoppas på en signal från Victor Muller. Du betalar löner, skatter, el och så vidare, men du betalar inte för "leveranser", inte menat av leverantörer. ”Våra leverantörer känner oss”, säger Kjell-Åke Eriksson. Frågan är om detta väl mottas av leverantörerna.

Saab väljer förmodligen prioritet enligt leverantörer och håller viktiga leverantörer och partners nöjda med avbetalningar. IT-företag hör till de "utbytbara" leverantörerna och ligger längst ner i sådana listor. Inte det fina sättet, utan en praxis hos många företag, inte bara i Sverige. Eftersom Saab kunde betala de registrerade fordringarna utan problem, eftersom Gemini nyligen fick 30 miljoner euro.

Text: tom@saabblog.net

2 tankar om “Saab News: Men ännu en dålig nyhet för helgen"

  • blank

    Jag förstår verkligen inte det. Det finns färskt pengar där, men leverantörerna betalas inte, de låter det komma till avrättningar. Vilken logik ligger bakom den? Och vad sägs om det, särskilt när det gäller förtroende för Saab?
    Det vore bättre att betala utestående skulder och återuppta produktionen. Då skulle det vara lättare att hitta en partner än med ett avstängningsföretag. Dessutom skulle du inte behöva bryta något över knäet. Om du gör ett sådant företag på 3 - 9 dagar kan inte alla problem diskuteras.

    • blank

      Problemet är att 30 miljoner inte räcker för att täcka skulden och betala alla leverantörer. 🙁 Så du väntar på ytterligare likviditet för att starta produktionen.

Kommentarer är stängda.