Saab News: Men ännu en dålig nyhet för helgen

Saab-anläggningen Trollhättan
Saab-anläggningen Trollhättan

Produktionen har stoppats i fem veckor och vissa leverantörer förlorar tålamod med tillverkaren i Trollhättan. Var det för bara en vecka sedan sju företag har ansökt om verkställighet, söker 14 underleverantörer nu verkställighet. Summan av fordringar har ökat från 2,5 till 7,9 miljoner kronor. Den största borgenären är ett IT-företag från Göteborg som heter HiQ med 3,3 miljoner kronor.

Ett uttalande från Saab Chef-köparen Kjell-Åke Eriksson dök upp i lokalpressen idag. Saab är i ett slags väntande läge och hoppas på en signal från Victor Muller. Du betalar löner, skatter, el och så vidare, men du betalar inte för "bilmaterial", jag menar inte leverantörer. "Våra leverantörer känner till oss", säger Kjell-Åke Eriksson. Huruvida detta kommer bra med leverantörerna är frågan.

Saab kommer sannolikt att prioritera leverantörer och hålla viktiga leverantörer och partner nöjda med förskottsbetalningar. IT-företag är bland de "utbytbara" leverantörerna och ligger längst ner i sådana listor. Inte bra, men en övning i många företag, inte bara i Sverige. Eftersom Saab kunde betala de registrerade fordringar utan problem, eftersom du nyligen har fått 30 miljoner € från Gemini.

Text: tom@saabblog.net

2 tankar också "Saab News: Men ännu en dålig nyhet för helgen"

  • Jag förstår verkligen inte det. Det finns färskt pengar där, men leverantörerna betalas inte, de låter det komma till avrättningar. Vilken logik ligger bakom den? Och vad sägs om det, särskilt när det gäller förtroende för Saab?
    Det skulle vara bättre att betala fordran och återuppta produktionen. Då skulle det också bli lättare att hitta en partner, som i en tyst operation. Dessutom skulle du inte behöva bryta något över knäet. När man gör en sådan affär på 3-9-dagar kan inte alla frågor diskuteras.

    • Problemet är att 30 miljoner inte räcker för att täcka skulden och betala alla leverantörer. 🙁 Så du väntar på ytterligare likviditet för att starta produktionen.

Kommentarer är stängda.