Saab situation: Quo vadis Saab?

Saab-anläggningen Trollhättan
Saab-anläggningen Trollhättan

Nyheterna är dåliga för Saab. Det som återstår efter reträtten från Hawtai är hjälplöshet. Även permanenta optimister idag har svårt att läsa något positivt ur situationen. Oavsett om Hawtai var rätt partner eller inte, är dagen en katastrof för Saab.

Det tillkännagivna produktionsdatumet för nästa vecka är föråldrat. Christer Palmer, chef för Fordons komponentgrupper, formulerade sin åsikt idag mot DI. "Vi når en gräns där allt hotar att gå ner i avloppet," sa han. Det finns lite att tillföra.

Det som är till nytta nu är ett snabbt EIB-beslut. Investor Antonov är redo med välbehövliga medel. Trummor i veckor på Saab-dörren, men får ingen åtkomst. EIB: s beteende är obegripligt och oansvarigt i denna situation. Men vadslaget är dåligt på möjligheten att EIB flyttar.

Eftersom Victor Mullers alternativ, som nu är under enormt tryck, är begränsade. Great Wall, den optimala samarbetspartnern för Saab, med 800.000 XNUMX bilar producerade tungvikt har redan varit upprörd. BAIC ville svälja Saab helt - men om duon Muller - Antonov skulle sluta, gick de inte med.

Att inte hitta en snabb väg ut ur situationen skulle innebära slutet på Trollhättan. Saab kan inte betala anställda permanent utan inkomst. Uppsägning av högkvalificerade och alltid lojala arbetare skulle vara den logiska konsekvensen. Biltillverkarens förhandlingsposition blir nu svagare för varje dag. Eftersom kineserna är intresserade av Saab, ingen fråga om det. Saab är den sista "bra etiketten" på marknaden som du kan köpa. Vad som bleknar: Anläggningen i Stallbacka är av mycket begränsat intresse, de kinesiska fabrikerna är större, mer moderna, arbetskraften är billigare, utbudet av färska ingenjörer är större än i små Sverige.

Vad vi behöver är en intervention från den svenska regeringen. Saab-märket är för värdefullt för att gå till Kina som en ren etikett, jobb och utvecklingskapacitet borde inte offras oroligt nu, i en boomfas. Det är dags för den ekonomiska liberala regeringen i Stockholm att visa mod, tänka och agera långsiktigt och säkra platsen. Jobb i bilproduktion, när de är vilse, kom inte tillbaka. Åtminstone inte i den svenska provinsen.

Amerikanerna var redo att ta GM under statens vårdnad. Det var en bra affär för den amerikanska administrationen. Så varför slänger inte den svenska regeringen sina dogmer, handlar och slutar dramatiken i Trollhättan? Skaffar jobb och know-how och säljer efter en tid aktierna till nya aktieägare till vinst

Eftersom en Saab inte bara är en bil. En Saab är en del av skandinavisk teknik och skandinavisk design. Varje Saab är också en svensk ambassadör.

Åtgärd meddelas. Nu. Inte vid någon tidpunkt.

Text: tom / saabblog.net

5 tankar om “Saab situation: Quo vadis Saab?"

 • blank

  Jag beställde en 9-5 på 8 / 4

  utlovad leveranstid 10 veckor

  Jag väntar inte mycket längre

  om det inte går fram till dess är det ändå ute

 • blank

  Jag beställde en 9-4x i mars. Jag vet inte om Mexiko (där 9-4x produceras) påverkas också av produktionsstoppet. Min återförsäljare har ingen information om det. Låt oss se om han verkligen levereras i september.

  Hälsningar från Schweiz

  • blank

   9-4x tillverkas enligt vår information och åtminstone den amerikanska leveransen verkar säker. Hur det ser ut i september - låt oss hoppas på det bästa. Definitivt beställt en bra bil!

 • blank

  Jag beställde min Griffin den 6 april när det fortfarande talades om en "lätt morgonkylning".
  Nu finns det förmodligen en ”terminal lunginflammation”.
  Ångrar min Saab-återförsäljare. Han får ingen tillförlitlig information från företaget. Hans kunskap hänför sig bara från den här bloggen.
  Skulle vara trevligt om det på något sätt kan fortsätta för Saab. Men det finns inte bara en ny partner, utan också bättre ledning.
  Jag önskar Saab lycka till med "Mission Impossible"!
  Om det inte finns någon bunnsolid lösning i slutet av nästa vecka - det vill säga alla tillstånd är faktiskt tillgängliga - kommer det att vara det. Så länge ingen avtalspartner håller baren. Produktionen måste åtminstone starta om på något sätt för att kunna visa alla: Hej, Saab lever fortfarande!

 • blank

  Jag beställde min Griffin den 9 mars. Tänk samtidigt på att dra dig ur kontraktet. Jag behöver ingen ny bil utan garant.

  Har någon avbrutit sin order eller har dragit tillbaka kontraktet?

Kommentarer är stängda.