Saab News Trollhättan: Hawtai-affären skakar

Förra veckan besökte en delegation av kinesisk automaker Hawtai Saab-produktionen i Trollhättan. Då råkade plötsligt en underlig tystnad råda. Glädje om den hittande partnern ser inte ut så.

Idag vet vi att de var chockade över den dåliga ekonomiska situationen hos fabriken. Fram till idag klockan 14.00 måste kontrakten skrivas, annars har affären brutit.

Kineserna överväger att flera källor rapporterar, omförhandlar eller återkallar sig helt från verksamheten. Saabs VD Victor Muller verkar redan förvänta sig att affärsrelationen upphör, är redan på språng i Folkrepubliken för att fortsätta förhandlingar med andra tillverkare. Situationen är mer precocious, eftersom den snabba och kanske förhastade hanteringen av Hawtai har lämnat förbränd jord i Kina.

Tillverkaren BAIC, Saab-partner för äldre Saab-tekniker, ville ta över Saab helt, men misslyckades vid veto av Vladimir Antonov. Å andra sidan ser BAIC sig som ägare av rättigheterna till den kommande Saab 9-3-efterträdaren och skulle, sannolikt, blockera Saab-Hawtai-äktenskapet vid NDRC under lång tid med detta påstående.

Också mycket arg vid plötsliga nedbrytningen av samtalen och tillkännagivandet av samarbetet med Hawtai är muren, som ansågs vara idealisk Saab partners och den privata Youngman Automobile Group. Den Youngman och Saab Group hade redan undertecknat ett Absichtserkärung att samarbeta och lämnade ett förslag till investering (det enda företaget hittills) i NDRC.

Situationen är osäker och förvirrande. Det anses nu relativt säkert att affären kommer att misslyckas. BAIC kommer att förhindra eller fördröja godkännandet av NDRC som ett fotmonteringsföretag. Oavsett vad Hawtai-folket tycker om Trolhättan och de ekonomiska förutsättningarna för anläggningarna. Saab skulle kastas tillbaka i en krissituation.

Gjorde Victor Muller ett misstag? Kanske, men trycket bär ner på Muller i månader enorma och Duch blockerar alla tänkbara lösning till förmån Saab från sidan av EIB, blev situationen mer kritisk tid. Om Hawtai drar nödbromsen och går av, saknas åtminstone 30 miljoner euro kortfristig likviditet. Konsekvenserna av detta är fortfarande oklara.

Text: tom / saabblog.net