Saab Nyheter: Saab 9-3, Hawtai, BAIC, downsizing

Saab-fabriken Trollhättan - jobbnedskärningar?
Saab-fabriken Trollhättan - jobbnedskärningar?

De viktigaste händelserna idag till vår svenska bilproducent. Dagens Industri rapporterade i morse om en potentiell personalminskning i Trollhättan. Antagligen står Saabs administration inför faktumet att endast 50% av arbetskraften behövs för de för närvarande drivna kvantiteterna. Faktum är att källan till DI skulle behöva klippa, man skulle göra det men skulle äventyra Saabs vidareutveckling. Saab har inte givit något tydligt svar till Dagens Industri i denna fråga. Företaget har prioriteringar att återvända till en stabil framtid med Hawtai, Gemini och Antonov Geldern.

Tidigare gillade Dagens Industri att skjuta en "rubrik" mot Saab. Låt oss se om det bara är en blixt i pannan.

Hawtai Deal är - mildt sagt - inte på den säkra stranden än. Vi har också ett separat inlägg för idag på vår blogg. BAIC, köparen av äldre Saab-teknik, vill nu bestrida Hawtais rätt att producera Saab 2013-9 efterträdare i Kina från 3. Företaget har rättigheter till gamla Saab 9-5 och 50% (?) Till den nuvarande modellen. BAIC anser att efterträdaren bygger på denna teknik och att BAIC därför bör producera detta fordon. I så fall förväntar sig BAIC att Saab betalar ersättning.

Saabs vd Victor Muller står emot detta eftersom Saab har utvecklat den nya Phoenix-plattformen för 9-3-efterträdaren och kommer inte använda någon gammal GM-teknik. Enligt Muller förväntas produktionen i Kina börja i december med 2012.

En BAIC-ansluten källa har nu bekräftat för första gången att BAICs vd Wang Dazong planerade ett fullständigt Saab-förvärv under aprilförhandlingarna. Det här är nytt, hittills har dessa rykten blivit nekade. Victor Muller bekräftade också presentationen av kineserna. Den fullständiga övertagningen misslyckades å ena sidan på veto av Vladimir Antonov, som vill vara aktieägare i Saab. Å andra sidan skulle denna process ha tagit mycket tid. Saab ville ha en snabb fix. Det var beslutet för Hawtai.

BAIC är synligt upprörd att valet föll på konkurrenten Hawtai. Nu ger du Saab en återvändande coach där du krävde licensrättigheter.

Text: admin / saabblog.net