Saab News Hong Kong: Kinesiska oro över Saab Hawtai-affären

Saab-krisen slutar - Tvivlar på Hawtai?
Saab-krisen slutar - Tvivlar på Hawtai?

Igår morgon fanns det oro i Sverige, så på kvällen fanns det oro i Kina. Det liknar en enorm mosaik, och varje dag kommer lite mer till allmänheten. Hong Kong-baserade Shenzhen TV-station Phoenix igår rapporterade allvarliga tvivel om partnerskapet. Phoenix sa att ”de etablerade biltillverkarna är inte intresserade av Saab, Saab och Hawtai är två tillverkare som båda har problem och behöver varandra. Vilka chanser har ett sådant partnerskap? "

"Hawtai har ingen chans att överleva utan detta partnerskap." Phoenix utarbetar inte Hawtais svårigheter. Förmodligen handlar det om kinesernas låga produktionssiffror, för enligt dokumenten från Hawtai som vi har är anläggningen i Inre Mongoliet generöst konstruerad med 500.000 10 bilar per år och därmed används endast lite mer än 30% kapacitet. Det som inte har lyfts fram, trots alla bekymmer, är kinesernas ekonomiska situation, som enligt många källor måste vara mycket bra. I april till exempel köpte Hawtai nästan 3.5% av Beijing Bank, den näst största banken i huvudstaden, för 376 miljarder Kina Yuan Renminbi, vilket motsvarar XNUMX miljoner euro.

Ett annat argument kan vara mer anledning till oro är ännu inte närvarande godkännande av NDRC, den mycket kraftfulla nationella utvecklings-och reformkommission. Enligt Phoenix väntar en lång tid tillverkare som Changan Mazda, Mitsubishi och Guangzhou Automobile, Changan och PSA Peugeot Citroën och Volkswagen för växt expansioner i Nanhai och Jiangsu eller om tillstånd att upprätta ytterligare joint ventures.

Varför sägs att Saab och Hawtai, av alla människor, skulle få tillstånd att producera i Folkrepubliken och att få ett joint venture, där Saab-fordon har mindre avancerad teknik än andra tillverkares produkter. Denna bedömning av svenskarna har visserligen en stor smärta.

Hinderna att bilda joint ventures i Kina inom bilindustrin har höjts, det är rätt. Marknaden hotade att delvis överhettas, inte alla vill ha en bit av kakan. Den välkända South China Morning Post och Global Times är också oroade över huruvida myndigheterna kommer att godkänna affären.

China News bilismen journalist Cheng Yuan ser också det nya partnerskapet att vara svårt, ser hårda öppettider för Hawtai och säger att det står ensam i stjärnorna om tillverkaren överlevde.

Är frågan berättigad? Vi kan inte döma det, vi kan bara spela in, väga och vidarebefordra information. Det är en öppen hemlighet i Kina där förmögen från den företagsgrupp som tillhör Hawtai kommer från. Lukrativa vinster från gruv- och råvaruhandel diversifieras och investeras i finans- eller bilindustrin. Om Hawtai är ekonomiskt så kraftfull som det verkar, godkänner myndigheterna i Kina och Europa företagets äktenskap, då kan goda tider för svenskarna börja.

Text: admin / saabblog.net