Saab News Peking: Spekulation om Hawtai Motor Group

Hatwai Motor Group
Hatwai Motor Group

Den svenska ambassadören i Peking skrev en intern rapport om den nya kinesiska aktieägaren efter tillkännagivandet av Hawtai Motor Groups samarbete med Saab. Denna text, som skickades till Utrikesministeriet, kommer sannolikt att orsaka mycket explosivt material och ligger nu inför Svenska Dagbladet.

Sveriges ambassadör i Peking, Lars Freden, har hittat anmärkningsvärda detaljer om Hawtai. Han skriver vad som låter otroligt i våra öron att kineserna bara har producerat egna bilar i ett år. Även om företaget finns sedan år 2000 byggdes endast Hyundai-licenser förrän ett år sedan, avslutas detta samarbete. Med andra ord är Hawtai ett mycket ungt bilföretag.

I stället för de tillkännagivna 200.000 81.000 bilarna byggdes bara 60.000 8 förra året, enligt ambassadören. Andra källor anser också att detta nummer är överdrivet och antar att högst XNUMX XNUMX bilar produceras. Hawtais vd: ar har bytts ut sex gånger under de senaste XNUMX åren, vilket talar lite för kontinuitet, men för ett "intressant och turbulent" företagsliv.

Bakom biltillverkaren är en viss Zhang Xiugen, en medlem av det kinesiska kommunistpartiet. Xiugen är ordförande i Hengtong Group, ett konglomerat av banker, telekommunikations- och gruvföretag. Särskilt gruvföretag verkar vara företagets kassako, säger rapporten. En av de lönsamma gruvorna ligger i Ordos, Inre Mongoliet, där - absolut ingen tillfällighet - en av bilfabrikerna finns. Saab 9-3 efterträdare kommer att rulla av monteringslinjen i denna fabrik från 2013.

I Sverige bedömdes Saabs samarbete med Hawtai som positivt, men reaktionerna i Folkrepubliken är ganska negativa. Medierna tror på en show av Hawtai för att vinna rykte. Ambassadör Freden ser några öppna frågor. Så verksamheten slutfördes mycket snabbt på bara tre dagar.

Representanter för den kraftfulla nationella utvecklings- och reformkommissionen kunde inte ses, även vid presskonferensen. Utvecklings- och reformkommissionen måste välsigna verksamheten. Ambassadör Freden är oroad över vad som kommer att hända med Saabs teknik på lång sikt. Hawtai, säger han, är bara intresserad av tekniköverföring.

Gå figur. I går var dagen för översvallande glädje i en annan blogg även dykt upp på hjärtat Hawtai affären, så att det i dag är den dag då skeptikerna. Varje satsning.

Svenska Dagbladet är inte en spekulativ publikation i Sverige, rapporten ska ge fakta som de verkligen är. Men låt oss vara lugna och vänta och se. Hur som helst, fortsätt Saabing!

Text: admin / saabblog.net

Man tänkte på “Saab News Peking: Spekulation om Hawtai Motor Group"

  • Det är verkligen inte ovanligt att en företagschef i Kina är medlem i kp.
    säkert kommer hawtai att använda denna affär för egen propaganda, varför inte.

    cheferna på gm var definitivt inte medlemmar i kp - använde du saab? Men tvärtom.

Kommentarer är stängda.