Bloggers uppfattning: Chans och frid för Saab, mycket arbete för Muller

Victor Muller, Saab räddare
Victor Muller

Finalen var mogen för ett manus och inte att överträffas i drama. I den proverbiella sista minuten har Victor Muller än en gång gjort det och sparat Saab från slutet.

För Saab är finansiering via Gemini och de extra pengar som EIB och Hawtai Motor Group tar upp bara ett första steg i rätt riktning.

En enorm arbetsbelastning väntar på Victor Muller när han återvänder från Kina. Han ger ett nytt partnerskap, tillgång till världens största bilmarknad och lite likviditet. Det är viktigt för Saab att starta produktionen snabbt, för varje dag av stillestånd kostar pengar. Först måste Muller dock prata med leverantörerna och skapa nytt förtroende.

För även om våra Saab-glasögon fortfarande är så rosa, var kommunikationen mellan Muller och Saab-hanteringen med utvecklingspartners och leverantörer en enda katastrof. Det finns mycket att reparera för Saabs räddare, och som en speciell utmaning måste han ta tillbaka utvecklingspartnerna i den gemensamma båten.

Låt oss säga, EIB och den svenska regeringen ger klartecken för inträde av Hawtai (vilket är troligt) (vilket är tveksamt) och Antonov, Gemini pengarna kommer som utlovat och ytterligare EIB pengar godkänns sedan Saab har cirka 210 miljoner euro i likviditet säkerställdes. Många pengar, men om vi tar förlusten av första kvartalet, kommer denna likviditet inte att vara kvar till början av produktionen av 9-3-efterföljaren.

Det är den stora utmaningen för Victor Muller. Han måste använda de närmaste månaderna för att säkra en långsiktig likviditetsplanering. En stor uppgift, men om någon kan göra det, så blir det den "lite galna, aldrig vilande" Victor Muller som har möjliggjort omöjliga saker om och om igen.

Hemma i Trollhättan måste läxor ske. Rimliga strukturer bör äntligen skapas, tidiga varningssystem som kommer att utesluta sådana situationer som vi har upplevt dem i framtiden. Saab kunder över hela världen har visat under krisen imponerande lojalitet och 5000 beställt nya bilar, men trots märkeslojalitet från anställda, kunder och leverantörer, någon gång varje kapacitet för lidande kommer att vara uttömda.

Och vi glömde nästan, det finns fortfarande en ledig plats i Trollhättan. Saabs vd Jan Ake Jonssons arv ska regleras. En chef måste hittas som har erfarenhet av fordonsindustrin, som förstår Saab och lever Saab. En uppgift som är särskilt känslig och viktig nu när krisen har övervunnits.

I framtiden vill vi rapportera om fascinerande bilar från Trollhättan och inte om kriser. Saab och det stora Saab-samhället förtjänar bättre tider.

Övergivningslistan är lång, utmaningen enorm. Griffin upp, Victor Muller!

Text: svenskatom / saabbblog.net

2 tankar om “Bloggers uppfattning: Chans och frid för Saab, mycket arbete för Muller"

  • Jag kan bara helt instämma i bloggarens åsikt. Enligt min mening är den avgörande faktorn för SAAB: s ekonomiska framgång huruvida SAAB lyckas förbättra kvaliteten på nuvarande och framtida modeller på ett sådant sätt att den uppfyller de kvalitetsstandarder som SAAB hade för sina produkter före GM-eran. Du kan också hitta nya kunder på det här spåret. Ordet får kvalitet.
    Distributionsvägarna bör också ses över. Utan flera märkes tempel till den kvalificerade SAAB-återförsäljaren med bifogad verkstad.

Kommentarer är stängda.