Saab i den tyska pressen: Krisen slutar, kinesiska räddar Saab

Saab-krisen slutar - kinesiska räddar Saab!
Saab-krisen slutar - kinesiska räddar Saab!

Saab-krisen är över, Victor Muller gjorde det omöjliga möjligt och gav Saab en ny chans. De viktigaste tyska publikationerna om Saab sammanställs för dig, av Financial Times, Sueddeutsche Zeitung och Welt Online.

Financial Times Deutschland

Kineser går med i Saab

Den svenska tillverkaren är sjuk. Inga pengar, ingen strategi, för liten försäljning. I sista minuten går ett okänt kinesiskt företag in. Strategin är fortfarande oklart.

Den misshandlade bilmakaren Saab hoppas för en frälsare från Kina: Det hittills lilla kända bilföretaget Hawtai Motor vill investera i utbyte mot aktier 150 miljoner euro och tillåta således återupptagande av produktionen. Saab ägare Spyker tillkännagav tisdagen. Under de senaste veckorna måste Saab sluta produktion eftersom leverantörer klagade över obetalda räkningar och därför inte längre utfärdar komponenter. Med insprutning av medel från Kina bör de försenade betalningarna nu göras och tejpen återupptas.
För att ett kinesiskt företag redan når för andra gången efter ett svenskt bilföretag. Bara förra året Geely Automobile tog över Saab rival Volvo från Ford Spyker Enligt Hawtai 120 vill betala miljoner euro för en andel på 29,9 procent. En annan 30 miljoner euro ska flöda i form av en konvertibel obligation.
Emellertid skulle steget eller den kinesiska tillsynsmyndigheter, EU utvecklingsbank EIB och den svenska regeringen måste komma överens. Bara dagen innan Spyker hade säkrat genom egen räkning i sin aktieägare Gemini Investment Fund kontant injektion av EUR 30 miljoner euro och meddelade ett lån på 29,1 miljoner euro från Europeiska investeringsbanken.

Spyker har tagit över det snubbla traditionella företaget från General Motors för ett år sedan och har sedan dess försökt driva den tidigare Opels syster i vinstområdet. Utsikterna till kinesisk kontantinsprutning spikade Spyker på över 15 procent på tisdag i en svagare Amsterdam-marknad.
Vid en gemensam presskonferens med Hawtais vice president Richard Zhang sa Spyker-chefen Victor Muller om det nya partnerskapet: "Det säkerställer vår medelfristiga finansiering och gör det möjligt för Saab att komma in på den kinesiska marknaden." Med Hawtais teknik för dieselmotorer och den kinesiska produktionskapaciteten hade rätt partner hittats. Zhang betonade: "Vi har tillgång till innovativ teknik och ett internationellt nätverk som vi annars skulle behöva bygga under decennier." Muller sa att efter "flera veckor med dåliga nyheter" finns det nu rätt lösning för Saab. Hawtai är ett relativt litet och ungt företag med egen produktionskapacitet för 200.000 20 bilar i Kina. På det traditionella svenska företaget Saab, som nästan alltid har gått förlorat i 32.000 år, rullade bara XNUMX XNUMX bilar av monteringslinjen förra året.

Süddeutsche Zeitung

Kineserna blandar också med Saab

Kapital från Kina räddar för närvarande den svenska automakern Saab, som är i allvarlig fara för hot. Det dåligt slagna företaget stöds av den internationellt okända Hawtai-koncernen med 150 miljoner euro.

När båda företagen tillkännagav i Peking på tisdag, från 2013 i Hawtai fabriker för att köra den nya Saab-modellen 9.3 för hemmamarknaden från bandet. Sedan 2010-året tillhör Volvo den kinesiska Geely-gruppen i Kina.

Saabs lilla nederländska moderbolaget Spyker Cars kunde nyligen inte betala leverantörsfakturor för produktion vid huvudkontoret i Trollhättan. Det finns inga bilar byggda i nästan fyra veckor. Förutom de medelfristiga betalningarna från Kina till 120 miljoner euro, drar Saab ett kortfristigt konvertibelt lån för 30 miljoner euro för att få produktionen tillbaka på spår.

Spyker chef Victor Muller tillkännagav vid en gemensam presskonferens med Hawtai vice president Richard Zhang att 3700-arbetarna i Trollhättan skulle producera bilar inom en vecka. Kommenterade det nya strategiska partnerskapet, sade han: "Det säkrar vår medelfristiga finansiering och gör det möjligt för Saab att komma in i den kinesiska marknaden." Hawtais teknik för dieselmotorer och kinesisk produktionskapacitet har hittat rätt partner.

Zhang sade om partnerskapet med Saab: "Det ger oss tillgång till innovativ teknik och ett internationellt nätverk som vi annars skulle ha behövt bygga upp under årtionden." Det var "en bra dag för ett relativt ungt företag". Hawtai grundades för tio år sedan, har egen produktionskapacitet för 200 000-bilar enligt media och har hittills huvudsakligen använt den sydkoreanska Hyundai-koncernens teknik.

Efter Saabs övertagande av sportbilstillverkaren Spyker, vars chef Muller försökt förgäves för att placera den ryska finansören Vladimir Antonov som ny huvudägare.

Svenska fackföreningar och statstjänstemän i Stockholm välkomnade Hawtais rörelse. Ekonomiminister Maud Olofsson varnade dock för hastig optimism och sa att krisen ännu inte är över för Saab. Avtalet med Hawtai har ännu inte godkänts av de kinesiska myndigheterna, den svenska kreditövervakaren och Europeiska investeringsbanken (EIB).

World Online

Efter Volvo sparar kineserna nu Saab

Med en miljon krediter gör Peking carmaker Hawtai svenskarna flytande igen. Även konkurrent Volvo tillhör kineserna.

Kapital från Kina räddar för närvarande den svenska automakern Saab, som är i allvarlig fara för hot. Saabs ägare Spyker Cars och kinesisk bilhandlare Hawtai sade i Peking att Kina kommer att ge 120 miljoner av sin strategiska allians för "medellång sikt".

För att starta om avbruten på grund av brist på pengar i tre veckors produktion får Saab också ett kortfristigt lån på 30 miljoner euro. Den mycket större inhemska konkurrenten Volvo tillhör sedan den kinesiska gruppen Geely sedan förra året.

Holländska Spyker-chefen Victor Muller sa att efter "flera veckors dåliga nyheter" finns det nu rätt lösning för Saab. Hawtai är en relativt liten och ung grupp med egen produktionskapacitet för 200.000 bilar i Kina. Under det senaste året rullade 20 nästan alltid med förluster som arbetade traditionellt svenskt Saab förra året, bara 32.000-bilar rullade av linjen.

Efter Saab-försäljningen till Spyker av den amerikanska bilmakaren General Motors Muller hade försökt förgäves för att få den kontroversiella ryska finansnären Vladimir Antonov som ny huvudägare på plats. Eftersom företaget inte längre kunde betala sina räkningar måste produktionen avbrytas för nästan fyra veckor sedan på grund av saknade komponenter. Saab sysselsätter 3700 personal vid sitt huvudkontor i Trollhättan.

Artikel utvald av: admin / saabblog.net