Svenska Press: Möjlig Saab-konkurs påverkar 0.2% av BNP

Saab i trubbel
Saab i trubbel

Saab-krisen varar fyra veckor nu och även om räddningsförsöken körs i full fart, förlorar många tron ​​i en bra slut på dramatiken. Medan vissa hopp om räddning från Kina förbereder regeringen sig för insolvens.

Effekten på ekonomin i Sverige uppskattas vara liten. Ett eventuellt slut på biltillverkaren kommer att påverka industriproduktionen med 1% och påverkan på BNP med 0.2%. Det skulle vara 5.35 miljarder kronor, mindre än 500 kronor per Sverige. Cirka 8.250 XNUMX personer i Sverige skulle förlora sina jobb om de gick i konkurs. Effekterna ses dock bara som tillfälliga eftersom svensk ekonomi blomstrar och kvalificerade arbetare efterfrågas.

Så Volvo i Göteborg letar snabbt efter 1000 nya ingenjörer och skickliga Saab-anställda kan hitta arbete där.

Den svenska regeringen förbereder stödåtgärder för regionen Trollhättan och en social pakt för sina anställda. För Trollhättan själv skulle förlusten av Saab vara ett stort slag, eftersom bilmakaren är den största arbetsgivaren i den svenska småstaden.

Men det är ännu inte så långt och det kämpas på alla fronter för Saab. Tid och kostnader löper dock, inte bara hos Saab, utan också bland de många medelstora svenska leverantörerna.

Text: admin / saabblog.net