Saab Streiflichter på måndag kväll: EIB-väggar och Volvo nekade (fortfarande).

blankPåskhelgen slutar och den nya veckan kommer att vara avgörande för Saabs överlevnad. Vi vet fortfarande inte officiellt vad EIB har kläckt på villkor för Saab. Alla uttalanden om EIB-villkoren kom från Antonov-behållaren Carlström, som därigenom brände den svenska pressen.

Dagens Industri försökte idag igen få ett officiellt uttalande men fick höra de vanliga uttalandena. När det gäller banksekretess vägrar EIB att uttala sig om Saab.

Otroligt ihållande är dock rykten om förvärvet av Saab av grannarna Volvo. Den andra svenska bilmakaren nekar våldsamt på alla kanaler. Icke desto mindre rapporterar vissa källor att möjligheterna till övertagande intensifieras ytterligare. Vi kan inte bedöma källans tillförlitlighet, vi ser fortfarande hela saken som mycket spekulativ, även om dessa källor vanligtvis inte är benägna att spekulera.

Förvärvet av Saab skulle säkert kunna betala Volvo-ägaren ur portobudgeten, speciellt eftersom Saab i dagens läge (tyvärr) blir billigt. Anläggningen i Trollhättan är en av de modernaste, medarbetarna är välutbildade. Den svenska regeringen skulle vara mer än nöjd med detta, eftersom Trollhättansregionen ska förbli som en ekonomisk plats, det är inte för ingenting att transportförbindelserna till Göteborg förbättras.

Så veckan kommer att bli svår för Saab-folket i Trollhättan. En sak tisdag kommer definitivt att medföra: Mer tydlighet om biltillverkarens position. Eftersom leverantörer, fackföreningar och anställda nu kräver klara ord. Det är dags för det.

Text: admin / saabblog.net