Saab News: Perplexitet i påsk - EIB-beslut

EIB har fattat sitt beslut avseende Saab. Men EIB vill inte kommunicera med det här beslutet och kommentera det, säger Eva Srejber, vice president för EIB. Efter informationen från flera pålitliga svenska medier, som nyhetsbyrån TT, fattades beslutet på måndag torsdag.

EIB hävdar att GM först måste godkänna Saabs fastighetsverksamhet. Samtidigt växer ilska mot europeisk byråkrati i Sverige. Lars Carlström, Antonovs svenska munstycke, kallar förfarandet en mobbning och betonar att hela processen inte är av intresse för GM. Ett intryck av att andra svenska publikationer också sprider sig, ämnet är helt enkelt inte på listan hos GM som ex-ägare - varför ska det?

Andra källor rapporterar att GM redan har godkänt.

Frågan är, måste GM vara överens nu eller inte? Uttalandena, även av Carlstöm, är motsägelsefulla. Klarhet vi kommer inte att få i denna fråga idag.

Dagens Industri fick en glimt av ett brev från General Motors. GM betonar att den vill stödja fastighetsavtalet och även lyfta några restriktioner på Saab, både vad gäller fastigheter och Antonovs inträde, vilket kan anges i försäljningsavtalet. För detta ändamål vill GM hålla en telefonkonferens med Saab, EIB, Reich Debt Administration på måndag 25.04.

GM skulle förlora mest med en Saab-konkurs. Eftersom GM sitter på ett berg av Saab-preferensaktier och Saab är en viktig OEM och licenstagare.

Svenåke Berglie, chef för leverantörerna och känd för tydliga ord av ett slag eller annat, är mer eller mindre bedövas. Han förstår inte längre den politik som underskattar risken för en eventuell Saab-konkurs enligt hans åsikt. Vid Saab finns 3800-jobb på spel och leverantörer kommer att besluta om uppsägningar nästa vecka, eftersom kostnaderna fortsätter att springa överallt.

Berglie tycker också att Saab har en framtid - och - den bästa modellserien någonsin. Han är redo att ge Saab en chans, och kunder borde också, säger han.

Saab presstalesperson Eric Geers kan tyvärr bara göra lite för att klargöra. Han berättade för Dagens Nyheter om ett EIB -brev som Saab mottog på skärtorsdagen. I detta, säger han, finns det inget tydligt ”ja” eller ett tydligt ”nej”, utan snarare ett ”ja” med villkor. EIB verkar ha ytterligare villkor som kommer att ytterligare förlänga processen för Saab och leverantörerna.

En berömmelse för europeisk administration? Även om EIB har goda skäl att motivera sitt beteende är det en kommunikationskatastrof. Du behöver en vecka för att skriva ett brev och sedan åka på påsk semester. Saab-anställda i Trollhattan oroar sig för sina jobb under påsk, tillfälligt anställda hos leverantörer kan tappa sina jobb på tisdag. Är det Europa? Den europeiska institutionen EIB, som inte riskerar någonting - eftersom det finns en garanti från den svenska staten, skär en ynklig siffra. Det är inte så vi föreställde oss ekonomisk utveckling och utvecklingsbistånd i Europa.

Alla en trevlig påsk.

Text: admin / saabblog.net

Källor: Svenska Dagblated, Dagens Nyheter, TT, Dagens Industri.

Man tänkte på “Saab News: Perplexitet i påsk - EIB-beslut"

  • Vad EIB gör är helt enkelt synd.

    Jag skäms över att mitt land är hem för en sådan "institution".

    Vi borde alla fylla EIB: s e-post med missnöje,

    även om det inte kommer att påverka dessa tjänstemän konkreta ihåliga huvuden.

    Jag hoppas att bara Saab överlever denna gränslösa officiella dumhet och okunnighet.

Kommentarer är stängda.