Saab News: Testet av Vladimir Antonov

Vladimir Antonov
Vladimir Antonov

Ingen kontrolleras lika hårt som Vladimir Antonov, säger Nils Olof Ollevik från Svenska Dagbladet.

Läsare på vår blogg vet att den ryska miljardären vill bli en Saab-aktieägare.

Regeringen har nu satt nya hinder för Antonov, som sannolikt kommer att vara en slags hinderkurs, enligt Nils Olof Ollevik.

Han analyserade situationen och publicerade en artikel om den. Och så ser han situationen:

Riksgäldsstyrelsen har granskat situationen och den mer än villiga långivaren Antonov nu befälhavare av fabriksbyggnaderna, men fortfarande inte delägare i Saab. Detta måste återigen granskas av fyra parter, Reichsverwaltungsverwaltung, EIB, den svenska regeringen och GM. Det konstiga är att alla fyra parter har vetorätt. Så om skuldhantering, regering och EIB Antonov är bra aktieägare är en veto från den tidigare ägaren GM tillräcklig och operationen har kraschat. Antonov kunde inte investera sina välbehövliga pengar i Saab.

Det handlar inte om administrationen av den svenska kejsarbeteckningen, utan frågan om en utländsk investerare kan investera riskkapital i ett svenskt bolag. Ingen får kontrolleras så svårt som Antonov.

Det finns rykten om Antonov och hur han skapade sitt bankrike. Och det finns rädslan att ett västerländskt industriföretag kommer att missbrukas för att tvätta pengar. En annan oro, från General Motors, är att västerländsk fordonstillverkningsteknik migrerar österut.

I samma utsträckning som den amerikanska bilindustrin har återhämtat sig från 2009-kraschen, kan amerikanernas rädsla för ryskt deltagande i det tidigare dotterbolaget Saab ha sjunkit.

Men tills regeringen slår ut undersökningen nästa vecka kommer den svenska regeringen att vara mycket försiktig. Industriminister Olofsson betonade vid sin korta presskonferens att 30s första likviditetsöverbryggning på € miljoner kommer att komma från en europeisk bank som ej ägs av Antonov. På så sätt uttrycker den svenska regeringen sitt ansvar att verifiera fondens ursprung enligt penningtvättagen.

Varför Maud Olofsson så uppenbart misstroget visar, vi kommer att veta nästa vecka när rekommendationen av skuldhantering är närvarande. Det är troligt att regeringen bara är generellt försiktig för att visa EIB och GM hur ansvarlig det är och inte vill underlätta penningtvätt.

Text / översättning: admin / saabblog.net

Författare: Nils Olof Ollevik