Saab pressrecension från Sverige, efter de goda nyheterna.

Saab-anläggningen Trollhättan
Saab-anläggningen Trollhättan

Igår fick Saab det gröna ljuset för att släppa den mycket nödvändiga säkerheten. Vad skriver de svenska tidningarna om Saab, vi har läst de viktigaste nyheterna för dig och sammanfattat översikten.

Dagens Industri beräknar hur hög produktionstaben var så långt. Beräknad av 30 bilar per timme kommer man till bra 200 bilar om dagen. Frågan uppstod hur länge en arbetsdag på produktionslinjen vid Saab är.

Sedan stilleställningen på 05.04. en räknas konservativt med 1.800-bilar, med andra produktionsstopp är en med 2000-bilar som inte byggdes.

Hur mycket kostar det att stänga av en fabrik med full lön, frågar redaktören och ringer till Saab. Ingen idé säger Gunilla Gustavs från Saab till Dagens Industri, eftersom beräkningen är svår eftersom delvis en flexibel arbetstidsmodell träder i kraft. Om likviditeten är tillgänglig igen, tar det ytterligare en vecka att starta om produktionen, i det här fallet efter påsken. Det skulle vara igen 800 saknas bil.

Typiskt tycker Dagens Industri, när det gäller Saab, att man pratar om brist på likviditet eller oförproducerade bilar.

Väst är lyckligare om goda nyheter är den lokala TTELA. Hakan Scott, IF -fackman vid Saab -fabriken, var nöjd med ttelan. ”Ett första steg i rätt riktning. Men vi behöver fortfarande fler detaljer. ”Thomas Haglund från Saab är också glad och säger:” Det är fantastiskt när saker inte börjar och vi får chansen att visa vad vi kan göra. ”Peter Hallberg, Saabs verkställande direktör för försäljning Eftermarknaden är nöjd med Maud Olofsson och tycker att beslutet nu är ett slags första hjälpen, ytterligare steg måste följas.

Även EIB: s godkännande till utlåningsverksamheten verkar vara enbart formalitet, rapporterade ttela idag.

Svenska Dagbladet påpekar igen att den nya delägaren ännu inte är säker. Nästa vecka kommer Reichs skuldförvaltning att rekommendera regeringen angående Antonov. Det var inte helt klart för oss att Antonov var tvungen att ge fyra partier grönt ljus. Riksgäldsförvaltningen, den svenska regeringen, EIB och …… GM. Okej då.

Text: admin / saabblog.net