Saab pressrecension: Vad säger den svenska pressen om Saab?

Maud Olofsson
Maud Olofsson

Efter gårdagens presskonferens ligger beslutet om Saab-framtiden hos den svenska regeringen. Reichsverwaltungsverwaltungs rekommendationer är positiva för Saab, men regeringen har ingen skyldighet att följa dem.

Ett problem för Saab är tidsfaktorn. Tyvärr är industriministeriet Maud Olofosson i Sverige inte särskilt avgörande, så ett uttalande kommer troligen att komma först efter helgen.

Vilka ledande svenska tidningar publicerar idag, det viktigaste i sammanfattningen:

Dagens Industri: Saabs öde är i regeringens händer. Beslutet skulle kunna fattas idag (fredag), säger Eric Bratthall, talesman för industriminister Maud Olofsson. "Vi arbetade dag och natt för att meddela ett beslut så snart som möjligt." Dagens Industri ser det slutliga beslutet men mer hos premiärminister Reinfeldt. Ett extraordinärt kabinemöte skulle kunna äga rum idag i frågan.

TTELA, regional tidningen Trollhättans talade med Johanna Martin, anställd vid industriministeren Olofsson. Jämfört med tidningen betonade hon att man arbetade ”snabbt” med de mycket omfattande dokumenten och ville lösa finansieringsfrågorna med kort varsel. Under den kommande veckan kunde man (eventuellt) komma till ett uttalande angående Convers-gruppen runt Antonov. Arbetsgruppen kring Maud Olofsson har varit bekant med "fallet" Saab sedan Spyker / GM-förhandlingarna 2009.

E24: Saabs öde ligger hos regeringen, en kortfristig räddning av Saab är säkert möjligt, men är det här den bästa lösningen på lång sikt? Situationen är akut för Saab, företaget måste ta ut pengar för att starta om produktionen efter påsken.

Saab har många fans och de flesta svenskar sympatiserar med varumärket, det nya märket är lovande. Bara om det räcker?

Ingen etablerad automaker tror på varumärkets överlevnad. Med färskt pengar kunde Saab överleva ett tag, men redan nästa recession skulle vara det sista slaget.

Det finns för närvarande en efterfrågan på kvalificerade bilarbetare, och Volvo erbjuder bättre arbetsförhållanden. Staten har ansvaret i en bra ekonomisk situation för att möjliggöra stängning av företag. Värre, det skulle vara i en recession.

Dagens Nyheter skriver: Saab Motor strax innan han stannade. Saab behöver minst 10 miljarder kronor, säger Lars Holmquist från Europeiska organisationerna för Bilindustrins till Dagens Nyheter.

Detta är en summa som skulle vara omöjligt att höja, även så Holmquist säger att Saab skulle ha tappat marknadens förtroende. Självklart ser Lars Carlström, svensken i Antonovs tjänst, detta helt annorlunda ut. Han ser 1.0 till 1.5 miljarder SEK så fullständigt nog och frågar mot Dagens Nyheter, som förmodligen kunde stoppa sin chefs post på Saab. Idag har Saab planerat ett konferenssamtal med sina leverantörer.

Text: admin / saabblog.net