Saab: Hur mycket gör Saabs räddare Victor Muller verkligen?

Victor Muller, Saab räddare
Victor Muller, Saab räddare

Saabs räddare Victor Muller spelade i det förflutna virtuos mediemannen. Det är förståeligt att media kommer att titta närmare på inkomst. Dagens Industri publicerade i går Victor Mullers vinst, som han fick från att arbeta för Saab.

Saab-inköpet, Dagens Industri anser var en bra affär för Victor Muller. I 2009 (före Saab-inköpet) mottog Muller, VD för Spyker och Saabs styrelse ersättning för 2.1 miljoner SEK. 2009 hade dock endast ett förvaltningsavtal med Mullers eget bolag.

Saab och Muller tecknade avtal om 01.Juni 2010, Mullers intäkter mer än fördubblats till mer än 5.4 miljoner SEK.

Dessutom får Muller 2010 en bonus på ytterligare 4.5 miljoner SEK och 120.000 Spyker-aktier, vilket motsvarar cirka 4.5 miljoner SEK.

Spicy, säger DI, eftersom bonusen inte är baserad på Saabs ekonomiska framgång, men å andra sidan uppfylldes kraven i affärsplanen. Planen uppfylldes på 40%, som berättigade Muller till motsvarande bonus.

Victor Muller kunde öka sin inkomst genom köp av Saab många gånger över. Samma år ackumulerade Saab en förlust på 1.95 miljarder kronor, den utgående Saabs vd Jan Ake Jonnson tjänade i 2009-intäkter från 2.5 miljoner SEK.

För mycket lön, för mycket bonus? Mullers position motsvarar teoretiskt sett den som en VD i ett medelstort aktiebolag, men lön är vanligt, mätt av företagets storlek och den ekonomiska situationen.

Ja, utan Victor Muller skulle Saab inte längre existera, det var han som hade modet att rädda varumärket i en svår situation. Och det är tack vare Victor Müllers media-närvaro, närvarande på alla kanaler, alla mässor och alla länder, att Saab är tillbaka i bilköparens sinnen. Därför är mediajack-of-all-trades ovärderliga.

Vad ignorerar Dagens Industri helt: Victor Muller är också Saab / Spyker större aktieägare. Han är inte någon utländsk chef, men som medejer bär en väldigt stor finansiell risk. Fortfarande en bra affär?

Nu, efter ett år av Saabs självständighet, blir mediahuvudet starkare. Ägarstrukturen är i övergång, många i toppledningen på testet.

Naturligtvis förekommer dessa artiklar på Dagens Industri och även på Nederländska nyheter vid rätt tillfälle. Men en medieproffs som Muller kommer också igenom detta.

Med ett leende.

Text: admin / saabblog.net

Källor: Dagens Industri / Holländska Nyheter

Bild: Saab bilar