Saab Blog: Saab Background Rykten om uppsägningen av Saabs vd Jan Åke Jonsson

Jan Åke Jonsson, rorsmannen går
Jan Åke Jonsson, rorsmannen går

Sedan fredagen är man i mörkret om den sanna bakgrunden till, för många överraskande avgång, av Jan Åke Jonsson. Om du tänker på avgången på grundval av rena fakta kan du inte fortsätta.

Årsnumren var lika bra eller dåliga som förväntat, bara fullständigt motstridiga verkligheten hade hoppats på olika resultat.

Sortimentet är till Saab Verhälnisse montör och aktuell än någonsin, kommer med ny pep i den sista omgången Saab 9-3 Griffin, stora produkter för 2011 och 2012 är på gång. Mässan i Genève var det bästa sedan presentation av 900 konvertibler över 20 år på Frankfurt IAA, pressreaktioner är vänliga mot sprudlande.

Dessa fakta ger oss ingen anledning till en avgång, som euphonious hörs det från Saabs cirklar, sedan oktober planeras med en lång hand. Även tiden som spenderas på familj och vänner, det är sagt, är kanske en anledning, men inte anledningen till att en skicklig 59-årig automaker driver Stockholm Marathon, vilket är uppriktigt. En man som möter kanske den största utmaningen i sin karriär och som driver Saab genom svåra vattendrag med stor omsorg och uppmärksamhet.

En publikation i Sverige kommer till hjärtat av frågan. NyTeknik, ingen tabloid, mer känd för faktuell och reserverad teknisk information, ser den verkliga anledningen till avgång hos Vladimir Anotonovs person.

Vi har redan skrivit mycket om den ryska investeringsbanken. Och om du känner bilderna av hur Antonov reser genom Sverige, bankmannen i Spyker, livvakterna i Range Rover hänger på avgasen, det säger mycket om världarna som träffas här.

En tyst, fasthållen svenskare å ena sidan, en extrovert 35 år gammal ryska på den andra. Det faktum att Antonov blev mer och mer massiv i pressen i Saab för att rösta saker och driva hårdare mot partnerskap gjorde inte saker bättre.

Vladimir Antonov har för närvarande mycket pengar fritt från hans senaste försäljning av aktier i Invest Bank. Som meddelat kommer han att lösa sig för 29,90-procenten av Saab eller ta mer än den magiska 30,00% för att göra Saab Automobile de Fakto till hans egendom, vi får se. Under alla omständigheter kommer han nu att vara den snabbaste att inspirera EIB och den svenska regeringen till sina Saab-inträdesplaner.

Låt oss inte glömma: Victor Muller är helt beroende av Antonov. Från början var det finansiären bakom Victor Muller, och de nyligen rapporterade rapporterna från Dagens Industri bekräftar detta igen.

Jan Åke Jonsson har blivit för mycket. Han visste att Antonov tidigare eller senare skulle spela en aktiv roll i Saab. Han var nog trött på rädslan och korsbrottet en dag. Jonssons lyckliga intryck på fredagen efter avgången, som kommer att ha sysmbolisiert borttagandet av en stor belastning, beror troligen på den här situationen i flera månader.

För att Jonsson bara ville ha en sak: att föra Saab framåt i fred.

Precis som NyTeknik tror troligen många analytiker och Saab-observatörer i Sverige. Vi går med.

Jan Åke Jonsson: Saab har mycket att tacka, förmodligen allt, även om vi snabbt fann din avresa, det bästa för dig!

Text: Svenskatom / saabblog.net

Foto: Saab Automobile AB