Saab chef Jan Åke Jonsson avgång och konsekvenser: Bloggers åsikter

Jan Åke Jonsson, rorsmannen går.
Jan Åke Jonsson, rorsmannen går.

Saab och Trollhättan-regionen är mycket tack vare Jan Åke Jonsson. General Motors ”Gewächs”, den lugna svensken, underskattades av många när han tillträdde sin tjänst som Saabs VD och VD för 6 år sedan.

Men det var de mjuka ljuden och de små förändringar som bara den egentligen Saab-entusiasten kunde uppleva.

Sedan tillträdet har den skällda kvaliteten på Saab-fordon förbättrats igen inom ramen för GM-godkända alternativ. Små men subtila förändringar i produktutbudet, som nya typer av läder i form av premiumläder och de tysta protestnoterna, trevligt förpackade som låtar vid Saab-festivalerna, vittnar om en ihållande - typisk svensk stil som i slutändan bör lägga grunden för Saabs oberoende.

Den nya Saab-duan av mediemannen Victor Muller och Saab-kontinuiteten med Jan Åke Jonsson visade sig vara en unik lycka till för företaget. Medan den outtröttliga trummade på mediafronten för Saab, kunde den andra Saab fortsätta att föra fram.

Och under de första månaderna av självständighet gjordes mycket, mycket mindre. Bara vad som kommer nu?

Jan Åke Jonsson avgår och vi är chockade. Och ärligt talat kan vi inte hitta något som skulle vara bra i denna avgång.

För många byggarbetsplatser är öppna på Saab, för många saker i rörelse. Viktiga omkopplare har gjorts under de senaste månaderna för en ny, smart, Saab Automobile AB. Dotterbolag grundades, som ska sälja Saab-kompetens som ett vinstcenter utifrån och därmed bidra till resultatet av företaget.

Strategiska partnerskap med BMW inom drivsektorn, andra inom området för mjukvaruutveckling, inom eldrift, allhjulsdrift, logistik, allt går på rätt sätt. Försäljningen har rallied nyligen, produktportföljen är rätt, utsikterna ser också bra ut på lång sikt.

Rorsmannen lämnar. Men varför är Jan Åke Jonsson?

Under ett år av självständighet skrev vi att det Saab behöver nu är lugn och kontinuitet. Detta är det enda sättet för tillverkare att utveckla, utöka återförsäljarnätverk och utveckla nya produkter.

Och just denna fred saknas. Den eventuella posten av Vladimir Antonov i Saab, som han vill tvinga krångeln, orsakar bekymmer. Det finns intervjuer där Saabs hållbarhet ifrågasätts, i samma andetag investeringar tillkännages. Överlägsen, tyst stil är något annat. Antonov skadade klart Saab.

Det var förmodligen denna utveckling som den tysta utvecklaren Jonsson inte gillade. Vi kommer bara att ta reda på den verkliga bakgrunden om några dagar - eller kanske aldrig.

Hur som helst är avgången en förlust för Saab och för hela Saab-samhället. Jonsson kommer att saknas.

Konsekvenserna för Saab - moln i horisonten?

Med Jonssons avgång har också svensk riksskuldförvaltning blivit känslig och har frågor. Den svenska staten garanterar för ett EIB-lån på 400 miljoner till Saab. Av dessa har 217-miljoner blivit uppdaterade. Bo Lundgren, chef för skuldförvaltning är oroad över den snabba utvecklingen, han informerades under natten från torsdag till fredag ​​om avgången.

Saabs pressmeddelanden låter bra, säger Lundgren, men vi har några frågor om bakgrunden. Vi vill veta varför avgången kommer just nu. Lundgren väntar också på en konversation med Spyker-ägarna.

EIB självt tar ingen ställning i transaktionerna och säger bara att det aldrig skulle bli föremål för affärsförbindelser.

Den negativa trenden vi ser passar till meddelandet tidigare i veckan. Nils-Johan Andersson, utnämnd finansdirektör och vice vice ordförande i Saab, hoppade i sista stund och så måste Saab återigen söka en lämplig kandidat till posten.

Vad som ska hända - och nu snabbt.

Nya distributörer i Kina och Ryssland är trevliga och gavs som pacifiers till marknaderna och Saab-samhället idag. Vi kommer dock bara se framgången med dessa nya partners i 2012. En meddelad Spyker kapitalökning är inte vad marknaden väntar på. Det kommer inte att räcka för försäkran nu. För signifikant är Saabs vd plötsliga avgång.

Jan Åke Jonsson kommer att ge Saab hjälp och råd till september. Det låter bra, det tar trycket och det verkar inte vara farväl i strid. Vi bör betygsätta detta som positivt.

Förtydligande måste göras med Svenska Reichsverwaltungsverwaltung, här måste mycket goda skäl presenteras. Om Reichsverwaltungsverwaltung lämnar och med den EIB, går ljusen ut.

Förtydligande måste också hittas hos den ryska investeraren Antonov. Här måste äntligen komma vila. Antonov har skadat Saab hittills på ett oansvarigt sätt. Kommer Antonov egentligen bara vill ha 29.9% av Saab eller kommer han att överstiga 30% -andelen och inte bara lösa sig för investerarens roll? Eftersom korten måste slutligen på bordet.

Och en ny Saab VD och president måste hittas. För detta måste dock toppunkterna klargöras, vilket kommer att vara upp till Victor Muller. Utan förtydligande kommer ingen att vilja ockupera den verkställande stolen igen.

Eftersom efterträdaren inte kan vara en tillfällig lösning, utan någon som kommer att fortsätta Jan Åke Jonssons arbete och kan erbjuda varumärket ett långsiktigt perspektiv.

Det måste vara en svensk som förstår folket och regionen i Vestragötland och bor Saab. Saab har tidigare haft många utländska presidenter som alltid varit främlingar till den svenska provinsen. Så snälla en svenskare.

Och det snabbt, utan en stor hang-up för de anställda, fansen och varumärket.

För annars finns det verkligen eld under Saab-taket.

Text: Svenskatom / saabblog.net

Bild: Saab bilar

Man tänkte på “Saab chef Jan Åke Jonsson avgång och konsekvenser: Bloggers åsikter"

  • blank

    Välskriven! Det är min åsikt också.

    Hälsning

Kommentarer är stängda.