Saab provkörning Saab 9-3 TTID 180 PS miljömärke - svensk press

Saab 9-3 TTID, 180 PS, 400 NM, CO2 119 g / km
Saab 9-3 TTID, 180 PS, 400 NM, CO2 119 g / Km

Den svenska utgåvan av Auto Motor Sport testade Saab 9-3 TTID-sedan. Detta är den nya 180 PS version med en CO2 utsläpp av 119 g / km, vilket också finns i Sportcombi

De drivande intryck och den svåra historien om utveckling, vad den svenska versionen av Auto Motor Sport skriver, översatt av oss i utdrag:

Det är som den gamla historien om humlan som inte vet att den inte kan flyga. Vilken tur för humlan, för annars skulle hon behöva gå hem.

Något liknande är historien med Saab och de idiosynkratiska Saab-ingenjörerna. För om de hade hört till dina Opel-kolleger, skulle den här bilen inte existera.

Vi kör från flygplatsen Landvetter förbi universitetet på motorvägen. Det verkar som om Saab har bytt utväxlingen, den övre sjätte växeln är en ren overdrive. Vid hastigheten på 110 Km visar tachometeret blygsamma 1.750-varv. Inget problem, vi har tillräckligt med strömreserver vid 400 NM.

En liten droppe sorg finns kvar, den "gröna TTID" skapar inte samma körförnimmelser som den gamla AERO TTID, som vi körde 2007. Men den hade en koldioxidutsläpp på 2 g / km och en förbrukning på 154 liter. AERO TTID optimerades våren 6.4 till 2009 liter och 5.4 g CO141 per kilometer.

För att göra språnget från 141 till 119 g CO2 samtidigt som originalupphöjningen behålls verkar inte vara möjligt.

När andra biltillverkare vill driva sin miljödiesel under den magiska 120 g-gränsen används mindre motorer med mer blygsam effekt. Till exempel VW Passat TDI BlueMotion (105 hk), Volvo V70 DRIVe (109 hk), Audi A4 2.0 TDI (136 hk) och Ford Focus ECOnetic TDCi (109 hk). Endast Saabs partner BMW skapar en optimerad miljödiesel med höga prestanda med 320 d.

Saab 9-3 sedan, miljö diesel med 180 PS
Saab 9-3 sedan, miljö diesel med 180 PS

Saab hade möjlighet att 1.7 liter Opel Eco Flex Diesel installeras med 110 260 PS och NM i 9-3 för att uppnå miljömålen, men det var högt Magnus Hansson Saab, aldrig ett problem.

”2007 visste vi om detta gränsvärde för många europeiska länder och såg möjligheten att nå det. Så vi åkte till Opel i Rüsselsheim för att söka utvecklingsmedel, säger Magnus Hansson. Men ansökan avslogs.

Så det var Saab-folket också 2008 och överlag, ansökan nekades fyra gånger. Vid den sista vägen berättade Opels utvecklingschef Saab-folket att den här motorn i Saab 9-3 aldrig kan komma under 140 g Co2 per kilometer.

9-3 TTID 180 PS, intelligent optimering
9-3 TTID 180 PS, intelligent optimering

Saab -folket körde hem till Trollhättan och startade projektet ändå. Från sommaren 2008 arbetades projektet "119 gram". Och när beslutet att stänga anläggningen fattades den 18 december 2009 beslutades det att fortsätta arbeta och avsluta projektet "119 gram". För det var klart för alla att det här projektet kunde rädda Saab.

Vi arbetade över hela linjen, säger Thomas Cam från utvecklingslaget. Vikten har reducerats (- 50 kg), förbättrad aerodynamik, optimerad injektion, lägre rullmotstånd. Allt var på prov, även strömförbrukningen.

Samtidigt är 9-3 180 PS Sportcombi under den magiska 120 g / km gräns. Motorn är vårt förstahandsval och köper rekommendation till Saab 9-3 Griffin Series. Tack vare otroligt bra arbete av de idiosynkratiska Saab-ingenjörerna. Det som ex-kollegor från Rüsselsheim sa om flygande humle från Trollhättan är inte känt.

Källor: Auto Motor Sport, Sverige / saabblog.net

Bilder: Saab Automobile