Saab XWD Days Mayrhofen gleanings

Saab 9 5 XWD i Mayrhofen
Saab 9 5 XWD i Mayrhofen

Saab ringde till Österrike att njuta av med fans och vänner på XWDays allhjulskompetens, snö och Saab.

Det var tillräckligt med snö igen när Saab nu presenterar sitt XWD fyrhjulsdrivsystem vid XWDays i österrikiska Alperna. Det är ett elektroniskt styrt fyrhjulssystem som levererar vridmoment där det behövs. Detta förhindrar oönskade överstyrningar, understyrka och instabilitet.

Resultatet av Saab XWD är bättre hantering, bättre stabilitet och en sportig körupplevelse.

När du startar och accelererar på torra vägar överförs upp till 80 procent av kraften till bakhjulen för att möjliggöra maximal acceleration. Med ökande hastighet, kraft och vridmoment växlar till framhjulen.

Vid konstant hastighet på en rak väg överförs upp till 95 procent av vridmomentet till framhjulen för att säkerställa optimal stabilitet och lägsta möjliga bränsleförbrukning.

Roligt i snön med Saab 9-5 XWD
Roligt i snön med Saab 9-5 XWD

När du svänger och accelererar samtidigt skickas mer kraft till bakaxeln, vilket underlättar styrningen av fordonet. När man startar under ojämnt hala förhållanden, till exempel när fordonet är på is med ett hjul och på asfalt med det andra, förses hjulet med bättre dragkraft med mer kraft.

Detta säkerställs av den elektroniskt styrda differentieringen (eLSD) på bakaxeln. Det bästa griphjulet levereras med upp till 80 procent av bakaxelns vridmoment.

Saab 9-3X
Saab 9-3X

Samma sak händer när du kör med konstant hastighet och oväntat is eller en vattenyta visas på vägen.

Under en undvikande manöver med hög hastighet ökar eLSD stabiliteten genom att tvinga båda bakhjulen med samma hastighet.

En nyutvecklad främre fjädring används också för Saabs högpresterande modeller. Den bär namnet HiPerStrut - förkortningen för högprestanda. Anslutningen till kroppen och underramen motsvarar den hos en McPherson-fjäderben.

Saab 9-3X, fyrhjulskompetens från Trollhättan
Saab 9-3X, fyrhjulskompetens från Trollhättan

Under körning i de snöiga Alperna visade fyrhjulsdrivsystemet sin förmåga i alla situationer. Inga svagheter dök upp vare sig när man kör på is eller när man kör på nysnö. Saab-fordonet behärskade både upp- och nedförsarna. Saab behöver inte heller gömma sig inom fälthjulstekniken.

Källa / Foton: Auto Media Portal

Kommentarer är stängda.