Saab 9-3 Trifuel Sport Kombinerad prestanda på Saab-museet Trollhättan

Trifuel Saabs prestanda på Saab-museet
Trifuel Saabs prestanda på Saab-museet

Någonting händer på Saab. Separationen av GM för ett år sedan har gjort den lilla svenska tillverkaren märkbart bra. Med de befintliga Mittlen minsta luckorna är upptagna, är trenden mot miljövänlig teknik.

Den svenska regeringens beslut att fortsätta främja gröna bilar med priser har uppmuntrat Saab och ANA att introducera Saab 9-3 Sport Estate Trifuel.

Igår presenterades bilen vid en kundevenemang på Saab Museum Trollhättan. VD ANA Trollhättan presenterade Saab 9-3 sportvagnen som unik för bensin, etanol och biogas. Keneth Johansson, chef för alternativ körteknik, visade den något mindre stammen som den enda visuella skillnaden. Annars är Trifuel Saab 9-3 Sport Estate absolut detsamma som alla andra 9-3 Sport Estate.

Biogasfordon marknadsförs i Sverige, precis som de elektriska fordonen som förväntas inom kort, för att uppnå den önskade energimixen, vilket bör minska eller avsluta beroendet av fossila bränslen.

Båda typerna av fordon i Sverige har ett högre pris än konventionella fordon, prisskillnaden är ungefär 50.000 SEK men är i stor utsträckning kompenserad av skattebefogenheter.

Hittills har ANA ett avtal med Saab om konvertering av 300 biogas Saab, Vi ska se om det bara kommer att bli dessa 300-bilar, eller om det faktiskt kommer att bli mer, säger Joachim Lind, ordförande för ANA Trollhättan. Vi började sälja Trifuel Saabs över hela Sverige. Till exempel används Saab Trifuel-fordon på Uppsalla flygplats. Det finns ett system med vilka biogasfordon (och gröna bilar) föredras för persontransporter.

Finansiering för så kallade ”supermiljöbilar” väntas i Sverige. Bilar som släpper ut mindre än 50 gram CO2 per kilometer. Det är troligt att särskilt el- och hybridfordon kommer att dra nytta av denna kampanj. Reglerna har dock ännu inte fastställts.

Så det finns fortfarande mycket att göra. Vi väntar på pluggen i Elektro Saab i serie.