2018. Början av ett nytt Saab-år.

Året 2018 var fortfarande friskt, men hans start var inte bra. Kontrollampans ljus på 9-5 av en bra vän svarade. Återigen och faktiskt en konstant sedan han äger Saab. Det började med en kabelbrytning, som följdes med mycket detektivarbete i Frankfurt.

Saab kalender 2018
Högkvalitativa bilder, högkvalitativt tryck.

Sedan, efter veckors vila, igen lampan och en defekt tändkassett. Och vad är det nu? Jo, Saab är nu 16 år gammal, men fortfarande en underdrivande bil med hög nivå av roligt. Särskilt sedan han fick en stagföreställningsbehandling för några månader sedan, har han blivit en slags varg i fårkläder.

Det är 2. Januari 2018, och för att jag fortfarande har semester från jobbet och bloggen ska jag till Frankfurt. En del ansvarsansvar är förmodligen inkluderad. För utan mig skulle min vän antagligen inte ha smittats med Saab-viruset. Han kanske driver nya bilar istället för att hantera gammal svensk metall.

Frankfurt är inte riktigt vaken i morse. Tillgångsvägarna är gratis, året börjar bara. Idag är Seat Germany hemma i det tidigare Saab-showroomet på Carl-Benz-Strasse. Svenskarna har återvänt till baksidan av området. På Seat är det fortfarande ingen på vägen att köpa nya bilar, på Saab Service Frankfurt är verkstad och gård full.

Saabs nödväg. Service på hög nivå.

På grund av en lugn början på året. Välkommen till Frankfurt Saabs nödväg! En Turbo X med reducerad effekt, en 9-3 med ett brutet tändslås, då vår 9-5 med kontrollmotorns meddelande och några fler fordon fyller akutrummet. Och det i år 7 efter att varumärket avlivat. Spännande är prestationsnivån. Vår 9-5 limousine diagnostiseras med en defekt katt. Det är förstås på lager. Efter en timme och med ett rimligt pris rullar Saab tillbaka från gården. Likaså Turbo X. Avfallet ersätts, 300 Turbo PS kan användas igen.

Det är service på hög nivå. För ett varumärke som verkligen inte existerar längre. Deras bilar betjänas inte i palats av glas, marmor och stål. Men av människor som med hjärta och sinne erbjuder en tjänst som är lämplig för ett traditionellt svenskt varumärke. Det finns också något för Saabs själ i Frankfurt.

Vilket hjärta? Saab-kalendern 2018.

Jag upptäcker den bästa Saabkalendern på länge. Högkvalitativ tryckt, med bra bilder av kundfordon och bilar från samlingen Ratzmann. Saab ren, från klassikern till de senaste modellerna från Trollhättan. Bilderna sköts i Taunus, i den klassiska staden och i det omgivande området. Ett spontant projekt får jag veta. Jag menar underdrift, för här är nivån också hög. Frankfurt Saab-kalendern gör att du vill köpa varumärket, det är tillgängligt i begränsad upplaga för otroligt rättvist 25,00 € (Tel: 069-941 952 0). Vissa kopior är fortfarande tillgängliga.

Med så mycket passion för varumärket, i kombination med professionalism behöver du inte vara rädd för framtiden.

Och annars? Under avgångarna fanns det några Saab-hantverk. 9-3 Aero med Viggen Body Kit fick äntligen sin kopphållare på Anna-projektet Några förbättringar har gjorts. Och sedan kom ett litet paket från USA med Saab-delar. Innehållet intresserar främst 9-3 II-drivrutiner. Detaljer och rapporter följer.

Dessutom våra rapporter fundraiser ett glädjande högt deltagande. Vår lilla basbudget för 2018 är säker, åtgärden går till 15.01. En rapport som också avslöjar något om bloggens framtid följer. Dessutom kommer vi att inleda omförhandling av Saab-typskyltinnehavaren i januari. Eftersom vi planerar mindre ändringar i designen kommer det att finnas en tredje variant. Det kan avgöra våra läsare, januari och allt runt Saab blir så intressant.

24 tankar också "2018. Början av ett nytt Saab-år."

 • 8. Januari 2018 vid 11: 01 AM
  permalink

  Seeeeer cool kalender! Alla Saabister är också en bra start i 2018er-året!

  Svara
 • 8. Januari 2018 på 1: 05 PM
  permalink

  Alla Saab driver ett gott nytt år.
  bara på ämnet; en defekt katt har också diagnostiserats på min 9-5 oftare av OBDII, krig i slutändan i djup undersökning men aldrig, det är fortfarande originalen i den. Hittills skulle lambda-sonderna, turboladdaren och de dåliga monteringsventilerna skyllas. Men inte katten. Så bryr dig!

  Svara
  • 8. Januari 2018 på 4: 59 PM
   permalink

   Lambda-sonden är ny, så du kan utesluta. Jag tror att diagnosen passar.

   Svara
 • 8. Januari 2018 på 2: 30 PM
  permalink

  Stora kalendrar. Vi har en födelsedagskalender med vår Saab Club i Belgien. Också med bra bilder av Saabs vars ägare är med oss ​​i klubben. En kalender som du evigt kan etsas, som Saab själv

  Svara
 • 8. Januari 2018 på 6: 15 PM
  permalink

  Frankfurterna är definitivt en rekommendation. Alltid glad.

  Svara
 • 9. Januari 2018 vid 8: 59 AM
  permalink

  Kalenderen ser väldigt bra ut! ! !

  Svara
 • 9. Januari 2018 vid 9: 59 AM
  permalink

  Jag ringde Herr Ratzmann i Frankfurt och hämtade min kalender i morse. Han är mycket framgångsrik. Blogginlägget har utlöst en "ordervåg". Men några exemplar finns fortfarande tillgängliga.

  Svara
  • 11. Januari 2018 vid 10: 19 AM
   permalink

   Mycket bra, det är ett nöje att läsa!

   Svara
 • 10. Januari 2018 vid 6: 52 AM
  permalink

  Hej.

  Först och främst ett hälsosamt nytt år för alla Saabister.

  Grattis till alla 9.3 I-ägare och alla andra som har en 98-modell för Youngtimer-statusen!

  Min 9.3 har gjort det nu och anses nu vara en ung ålder.

  Och som med alla gamla bilar är det alltid
  vad bröt. Jag stryker fortfarande om jag släpper ut det slitna styrsystemet, eller fortsätter att köra tills det blir för dåligt. Lyckligtvis hade jag inga bekymmer om tändningsrutan, även om du alltid läste om det.

  Under alla omständigheter är pojken gammal på gatan.
  Nu allt mer!
  Trots allt kompenserar han på något sätt för varje besök på verkstaden.
  Och vad ger mer vatten till kvarnen, även om den polska tillfälliga hjälpa intresserade, nyfikna och fascinerande avundsjuka titta på svenska maskinteknikens pärla, som står i kosmisk blå på parkeringsplatsen.

  I denna mening.

  Svara
 • 11. Januari 2018 på 10: 34 PM
  permalink

  Jag läser från en hjorthärdning på en 9-5 MY01? Finns det igen en officiell linje för de första 9-5I-modellerna? Också för LPT 2,3t med 170PS? Hirschs HP har inte erbjudit något som är lämpligt för eviga dagar ...

  Svara
  • 12. Januari 2018 vid 9: 59 AM
   permalink

   Hej Saab uggla

   Ja, det finns.
   För 2.0 t finns det även två steg för motortunning.
   Gå till närmaste Saab-partner, som kommer att ge dig det bästa sättet.

   Svara
  • 12. Januari 2018 vid 10: 43 AM
   permalink

   Med ett kort samtal till Hirsch var det inte ett problem. Fråga hjälper!

   Svara
   • 14. Januari 2018 vid 5: 31 AM
    permalink

    Hätte nicht gedacht, dass sich da noch einmal Chancen ergeben. Hatte zuletzt vor etwa 2-3 Jahren angefragt, da wollte oder konnte man den 2,3t nicht (mehr) hirschenXCHARX Danke für die Info !

    Svara
   • 16. Januari 2018 på 6: 16 PM
    permalink

    update Hirsch upgrade :

    Ich habe soeben die Nachricht von Hirsch bekommen, dass es für den 9-5I 2,3t LPT 170 PS KEINE Möglichkeit mehr gibt, die Leistung zu steigern. Das war auch mein Kenntnisstand. Es hat sich hier also nichts geändert. Mag sein, dass es beim 2.0t anders aussieht, beim 2,3t (B235E) ist aber schon länger nichts mehr möglich von Hirsch.

    Die Begründet lautet, dass es hier nicht mit einem reinen software update getan ist, sondern die hardware ersetzt werden müsste. Ich denke mal, dass Hirsch damals das Steuergerät ausgetauscht hat ? Wie dem auch sei, also leider gute Nachricht für die B235E LPT FahrerXCHARX

    Svara
  • 12. Januari 2018 vid 11: 12 AM
   permalink

   Bara tittat, för 2.0t-bensinen erbjuder Hirsch från MY '01 210 PS.

   Och med rabatt. Passar så, eller inte? Jag kan också rekommendera det!

   Ha BioPower MY '08. I avsaknad av E85 är prestandadata identiska
   med 2.0t bensin.

   Jag kan bara säga att det i efterhand inte verkar som min SAAB
   få en prestationsuppgradering vid den tiden, men snarare som om han tidigare varit konstgjort ex
   varit smutsad ...

   Samma maskinvara. Samma konsumtion. En helt annan bil!

   Den 2.0t av 9-5 I är förmodligen den SAAB motor alls, av alla SAAB motorer med Hirsch programvara
   gör det största språket ...

   Kan det vara att GM artificiellt kvävde 2.0t, så att Nordic Turbo 2.0er suger
   Opel (i Omega) inte för långt borta? ? ?

   Det är lite konstigt att SAAB från 2.0 liter (900 Turbo) redan fått mer ut av det
   hade och bara i den stora och tunga 9-5 en helt nyutvecklad motor
   borde ha bromsat igen ...

   Var är framstegen? Var det svenska tänkandet? Var innovation?

   Hur som helst, var noga med att sticka, justera backspegeln väl och ...

   ... skratta, skratta! ! !

   Svara
   • 12. Januari 2018 på 12: 07 PM
    permalink

    Det skulle inte vara den första och enda gången som prestanda störts.
    Andra företag har gjort det också under 2000-åren.
    Och även med Scania 14 liter V8 av 500 blev strypt till 460 PS att överbrygga klyftan mellan 420 6 PS R530 och PS V8.
    Allt är mestadels bara programvara och kan enkelt avbrytas med rätt system.

    Svara
   • 12. Januari 2018 på 12: 17 PM
    permalink

    Huruvida detta är verkligen förstå strypning, jag vet inte, men det var kostnaderna. Den B205 levererades i serie 150-205PS, med lämplig programvara är upp till 250PS möjligt utan större ändringar i hårdvaran. Maximalt ändras till Aero-laddaren för fler reserver. Så du behöver bara utveckla en motor för olika utvecklingsstadier. Min tidigare 2.0LPT hade bara anpassade program 225PS / 350Nm.

    Svara
    • 12. Januari 2018 på 3: 25 PM
     permalink

     Men 2.0t fanns 9-5 I men bara i ett enda steg, nämligen som en post och endast 150 hk.

     Ovan som kom 2.3t och 2.3T. Ett tag fanns det också en 3.0t V6 (då den så kallade övre motor), men även släpat eller både i prestanda och vridmoment även bakom dethrottled / gehirschten instegsmotor, i bästa fall bara så närmar presenteras i dessa ...

     Vid förbrukning överträffade han men lätt. Var är eller var kostnadsbesparingarna och med vem? ? ?

     Enligt min kunskap var V6 ett GM-beslut och rent politiskt. De olika versionerna av de verkliga SAAB-motorerna, beroende på SAAB-modellen, eventuellt också?

     Svenskarna skulle förmodligen klara sig alldeles utmärkt med sina 4 cylindrar och har visat bakljus, om de bara hade fått vad de kunde innan GM Opel vardera V6?
     Eller någon MB eller BMW med en Reihensechser ...

     Svara
     • 12. Januari 2018 på 4: 18 PM
      permalink

      Im 9-5 ja, der Motor wurde aber bekanntlich auch im 9-3 eingesetzt. Saab konnte mit zwei Motorvarianten ein recht großes Leistungsspektrum abdecken: Von 150PS-260PS Serie und 310PS beim TrollR. Das ist schon ein Kostenvorteil wenn man da nicht verschiedene Motoren komplett neu entwickeln muss und die Leistung fast ausschließlich über die Software regelt.
      Es ist einfach zu vermuten, dass im 9-5 einfach mehr zu einem 2.3 gegriffen haben bzw. wurde das seitens Saab geglaubt. Im 9k gab es ja auch beide Hubräume und die stärksten Modelle hatten den 2.3er.

     • 12. Januari 2018 på 8: 42 PM
      permalink

      Saab arbeitete 1992 auch an einem 2.4 (Sauger!) mit 170 PS als größten 4-Zylinder und als Ersatz für den 2.3i. Das Projekt wurde zu Gunsten des 2.3 LPT aber aufgegeben.

 • 12. Januari 2018 på 1: 35 PM
  permalink

  Tyvärr är jag bara nu för att bidra till det här ämnet, eftersom min dator i de senaste dagarna orsakade problem.

  Jag kan bara bekräfta tidigare kommentarer om Gerard Ratzmann och hans personal. I mina tidigare 37-år med Saab-erfarenhet har jag sällan sett en sådan kompetent och kundorienterad verkstad som på Carl-Benz-Straße.
  Dessutom är ett besök alltid en upplevelse på grund av de många intressanta Saab-modellerna.
  Kalenderen som nämns av Tom ensam är värt ett besök.

  Hälsning
  uli

  Svara
 • 12. Januari 2018 på 9: 42 PM
  permalink

  Der 2.4 Sauger den es nie in Serie gab unterstützt ja die These. Das wäre eine teure Neuentwicklung gewesen. Aus einem 2.3i einen LPT zu machen kostet nicht viel. Da passt die Hardware. Ein Bekannter hat sich vor zwei Jahren bei der Motorabverkaufsaktion in der Schweiz zwei 2.3i Motorblöcke für kleines Geld bei Saab gekauft und zumindest aus einem einen Turbo gebaut. Der Block ist ja identisch. Ich meine Zylinderkopf und Kolben bzw. Nockenwelle musste getauscht (vom Turbo) werden.

  Svara
  • 14. Januari 2018 på 2: 36 PM
   permalink

   Alles richtig.

   Der These zu widersprechen, dass es günstiger sei, aus dem selben Block mittels Soft- und/oder kleineren Hardwareanpassungen unterschiedliche Motoren zu generieren, lag mir aber auch von Anfang an vollkommen fern …

   Ganz im Gegenteil!

   Gerade den Umstand, dass SAAB bis zu 310 PS aus seinen 4-Zylindern holen konnte und trotzdem von Anfang an und bis zuletzt immer wieder V6-Motoren von GM mit 3.0 oder 2.8 Litern (die ab Werk auch nur 200 lächerliche, 280 schon etwas bessere und zuletzt max. 300 PS generiert haben) bei GM einkaufen und in diversen Karossen als so genannte Toppmotorisierung (9000, 9-3, 9-5 I und NG, 9-4X) anbieten musste, finde ich schon sehr verdächtig XCHARX

   Wo bleibt da die Kostenersparnis, wenn allein bei den Benzinern 4 Motorkonstruktionen Verwendung finden, von denen SAAB 2 (gezwungenermaßen) einkaufen musste? Die Diesel kommen noch hinzu.

   Hier hat GM womöglich eine Modellpolitik diktiert, die einem politisch gewollten Finanzfluss in die USA geschuldet war?
   So kann eine Rabenmutter eine Tochtermarke auch in die Insolvenz rechnen. Hat ja auch geklappt …

   Einzig darauf wollte ich hinaus.

   Svara
 • 13. Januari 2018 på 2: 32 PM
  permalink

  Ich erinnere mich an einen Artikel ( ich glaube, der war sogar von Per Gillbrand ), wo der enorme Entwicklungsaufwand zum erreichen der Abgaswerte beim Sauger beschrieben wurde. Beim softwaregeregeltem Turbo war es danach deutlich einfacher.
  Die Messungen mit Londoner Luft oder den Abgasen eines Saab-Zweitakters durch einen 9000 Turbo geleitet, bestätigten die Leistung der Trionic von damals eindrucksvoll.
  Das war der Zeit auch weit voraus…

  Svara

Skriv en kommentar